بسته بندی مواد غذایی یکی از مهمترین مراحل در زنجیره تولید و توزیع محصولات غذایی است. این فرآیند نه تنها به حفظ کیفیت و تازگی محصولات کمک میکند، بلکه نقش مهمی در جلب نظر مشتریان و افزایش فروش دارد. استفاده از انواع ماشین آلات بسته بندی مواد غذایی به تولیدکنندگان این امکان را میدهد تا با هزینهای کمتر و ریسک پایینتر، محصولات خود را به بازار عرضه کنند. این امر به ویژه برای تولیدکنندگانی که فضای تولیدی کوچکی دارند، بسیار حائز اهمیت است.
انواع بسته بندی مواد غذایی
با توجه به تنوع گسترده مواد غذایی، روش های بسته بندی نیز متنوع و متناسب با نیازهای خاص هر محصول طراحی شده است. در ادامه، برخی از رایج ترین انواع بسته بندی مواد غذایی معرفی شده و اهمیت و ویژگی های هر یک بررسی شده اند. این بررسی کمک می کند تا درک بهتری از نیازهای بسته بندی مختلف و راهکارهای موجود برای هر نوع محصول داشته باشیم.
بسته بندی غذای بیرون بر
این نوع بسته بندی برای غذاهایی که به صورت آماده به مشتریان تحویل داده میشود، استفاده میشود. بسته بندی غذای بیرون بر باید به گونهای طراحی شود که از نشت مواد غذایی جلوگیری کند و همچنین به حفظ دمای غذا کمک کند. یکی از رایج ترین دستگاه هایی که برای بسته بندی غذای رستورانی و غذای بیرون بر به کار برده می شود، دستگاه شیرینگ پک است.
دستگاه شیرینگ پک رستورانی، که به عنوان شیرینگ پک کابینی نیز شناخته میشود، به منظور بسته بندی ایمن و بهداشتی غذاهای رستورانی طراحی شده است. این دستگاه دارای یک محفظه است که ظروف حاوی غذا در آن قرار میگیرند. با فعال شدن دستگاه و پر شدن ظروف با غذا، نایلون شیرینگ بر روی آنها کشیده میشود و با اعمال حرارت، به طور کامل ظرف را مهر و موم میکند. این فرآیند باعث میشود که بسته بندی ایجاد شده کاملاً مقاوم در برابر نفوذ هوا و گرد و غبار باشد و از ورود هرگونه آلودگی به داخل غذا جلوگیری کند. در نهایت، ظروف بسته بندی شده از دستگاه خارج میشوند و توسط اپراتور در بستههای بزرگتر قرار داده میشوند تا آماده تحویل به مشتریان شوند.
بسته بندی حبوبات، خشکبار و آجیل
بسته بندی این محصولات باید به گونهای باشد که از نفوذ رطوبت و آلودگی جلوگیری کند. استفاده از وکیوم بسته بندی مواد غذایی میتواند به حفظ تازگی و کیفیت این محصولات کمک کند. برای بسته بندی خشکبار می توان از دستگاه پرکن حجمی برای پرکردن بسته یا پاکت های نایلونی به صورت نیمه اتومات استفاده کرد. همچنین برای دوختن بسته یا پاکت ها نیز می توان از دستگاه دوخت ریلی و افقی استفاده کرد. درصورتیکه بسته بندی شما به صورت شیرینگ باشد، می توانید از انواع دستگاه شیرینگ پک برای بسته بندی مواد غذایی استفاده کنید. همچنین می توانید از دستگاه های نام برده شده برای بسته بندی حبوبات نیز بهره ببرید.
بسته بندی زعفران
زعفران به عنوان یکی از گرانترین گیایهان دارویی و خوراکی و ادویههای جهان نیاز به بسته بندی خاصی دارد که از نور و رطوبت محافظت کند. بسته بندیهای کوچک و محکم برای زعفران بسیار مناسب هستند. دستگاه بسته بندی زعفران باید طوری باشد که کیفیت زعفران از بین نرفته و عطر و رنگ آن به خوبی حفظ شود. معمولا برای بسته بندی زعفران از دستگاه های دوخت ریلی و افقی نیمه اتوماتیک استفاده می شود. البته برای بسته بندی زعفران از دستگاه های شیرینک و اسکین پک نیز برای مدلهای دیگر بسته بندی می توان استفاده کرد.
بسته بندی ادویه
ادویهها به دلیل حساسیت به نور و رطوبت نیاز به بسته بندیهای مقاوم دارند. به طور کلی ادویه ها در دسته مواد غذایی پودری قرار می گیرند. به همین دلیل معمولا برای بسته بندی ادویه از دستگاه های پرکن پودری استفاده می شود. همچنین استفاده از سلفون بسته بندی مواد غذایی میتواند به حفظ عطر و طعم ادویهها کمک کند. ضمنا برای دوخت نایلون یا سلفون یا پاکت بسته بندی ادویه می توان از انواع دستگاه دوخت افقی و عمودی استفاده کرد. با استفاده از این دستگاه ها شما می توانید به راحتی عملیات بسته بندی ادویه در منزل خود را با کمترین هزینه انجام دهید.
بسته بندی قند و شکر
برای بسته بندی قند و شکر می توان از بسته یا پاکت های تک نفره، نیم، یک یا چندکیلویی استفاده کرد. بسته بندی قند و شکر باید به گونهای باشد که از نفوذ رطوبت جلوگیری کند. بسته بندیهای نایلونی و پلاستیکی برای این محصولات مناسب هستند. برای بسته بندی قند و شکر، نیاز به یک دستگاه پرکن حجمی و یک دستگاه دوخت عمودی است. دستگاه پرکن حجمی با چشم الکترونیکی عملکرد بسیار بالایی در پرکردن بستههای شکر و قند دارد. برای جلوگیری از خروج شکر در هنگام دوخت، استفاده از دستگاههای دوخت عمودی توصیه میشود.
بسته بندی برنج
برنج به عنوان یکی از محصولات پرمصرف نیاز به بسته بندی مقاوم و محکم دارد. بسته بندیهای چند لایه میتوانند به حفظ کیفیت برنج کمک کنند. بهترین ترکیب برای بسته بندی برنج، استفاده از دستگاه پرکن گرانولی به همراه دستگاه دوخت کیسه ای پنوماتیک (بادی) است. بسته بندی کلی برنج با کارتن میتواند به صورت دستی یا اتوماتیک انجام شود. با توجه به نیاز و فضای در دسترس، میتوانید از تسمه کش دستی و یا دستگاه بسته بندی اتوماتیک کارتن برای این کار استفاده کنید.
بسته بندی خرما
خرما به دلیل حساسیت به دما و رطوبت نیاز به بسته بندی خاصی دارد که از فساد آن جلوگیری کند. استفاده از بسته بندیهای وکیوم میتواند به افزایش ماندگاری خرما کمک کند. برای بسته بندی خرما از دستگاه های بسته بندی مختلفی استفاده می شود؛ برخی از پرکاربردترین دستگاه بسته بندی خرما عبارتند از دستگاه پرکن توزین دار، دستگاه کیسه پرکن، دستگاه کارتن پرکم، دستگاه پیلوپک، دستگاه وکیوم، دستگاه شیرینگ پک و غیره.
بسته بندی عسل
عسل به دلیل خاصیت چسبندگی نیاز به بسته بندی محکم و مقاوم دارد. بسته بندیهای شیشهای و پلاستیکی برای عسل مناسب هستند. انواع دستگاه بسته بندی عسل شامل دستگاه بسته بندی ساشه، دستگاه پرکن مایعات غلیظ و دستگاه سیل کن می شود. از دستگاه پرکن مایعات غلیظ برای بسته بندی محصولات دیگری مانند سس، آبلیمو، روغن، رب انار و ... نیز می توان استفاده کرد.
انواع ظروف بسته بندی مواد غذایی
معمولا برای بسته بندی مواد غذایی از ظروف و کیسه های مختلفی استفاده می شود که نوع ظروف بسته بندی مواد غذایی نیز بیشتر به نوع محصولات و مواد غذایی بستگی دارد. در ادامخ برخی از رایج ترین ظروف و روشهای بسته بندی مواد غذایی معرفی شده است.
- نایلون بسته بندی مواد غذایی: مناسب برای بسته بندی محصولات خشک و سبک.
- سلفون بسته بندی مواد غذایی: مناسب برای بسته بندی محصولات حساس به نور و رطوبت.
- وکیوم بسته بندی مواد غذایی: مناسب برای بسته بندی محصولات حساس به هوا و رطوبت.
انواع دستگاههای بسته بندی مواد غذایی
دستگاه های بسته بندی مواد غذایی مختلفی برای روشهای گوناگون بسته بندی مواد غذایی وجود دارد؛ در ادامه برخی از مهمترین و کاربردی ترین تجهیزات بسته بندی مواد غذایی معرفی شده است.
دستگاه وکیوم بسته بندی غذا
این دستگاه با ایجاد خلاء در بسته بندی، از نفوذ هوا و رطوبت جلوگیری میکند و به حفظ تازگی محصولات کمک میکند. معمولا برای بسته بندی مواد غذایی با فسادپذیری بالا مانند گوشت های فرآوری شده تازه از بسته بندی وکیوم استفاده می شود که با کمک دستگاه وکیوم، این نوع بسته بندی صورت می گیرد.
دستگاه بسته بندی توزین دار
یکی دیگر از رایج ترین دستگاههای بسته بندی مواد غذایی، دستگاه پرکن توزین دار است. توزین به معنای وزن گرفتن است. استفاده از این دستگاه به این صورت است که مواد را به صورتی دقیق وزن می کند و بعد داخل کیسه یا ظروف بسته بندی مواد غذایی می ریزد. هرچقدر تعداد توزین ها در این دستگاه ها بیشتر باشد، سرعت بسته بندی دستگاه نیز بیشتر می شود. گونی های 1 تا 5 کیلویی حبوبات، برنج، غلات، روغن، مواد خوراکی و سایر محصولات دیگر نمونه های رایج از بسته بندی توزین دار می باشند.
دستگاه سیل کن بسته بندی مواد غذایی
این دستگاه برای بسته بندی محصولات در ظروف پلاستیکی و شیشهای استفاده میشود و با ایجاد یک لایه محافظ، از نفوذ هوا و رطوبت جلوگیری میکند. دستگاه سیل کن در مدلهای مختلفی از جمله دستگاه سیل وکیوم، دستگاه سیل القایی، دستگاه سیل حرارتی و ... به فروش می رسد. دستگاه سیل برای بسته بندی انواع مواد غذایی مانند شربت، بطری شیر، ماست، غذاهای نیمه آماده و ... مورد استفاده قرار می گیرد.
دستگاه سلفون کش بسته بندی مواد غذایی
این دستگاه برای بسته بندی محصولات با استفاده از سلفون استفاده میشود و به حفظ عطر و طعم محصولات کمک میکند. دستگاه سلفون کش یا استرچ کش یکی از انواع دستگاه بسته بندی است که برای بسته بندی یا سلفون کشی ظروف حاوی مواد غذایی مختلف مانند فرآورده های گوشتی، سبزیجات، میوه، ماهی، سالاد و غیره به کار برده می شود. از دستگاه سلفون کش برای سلفون کردن مواد غذایی در رستوران ها، هایپرمارکت ها و برای مصارف خانگی استفاده می شود.
دستگاه دوخت بسته بندی مواد غذایی
این دستگاه برای بسته بندی محصولات در کیسههای پلاستیکی استفاده میشود و با ایجاد یک دوخت محکم، از نفوذ هوا و رطوبت جلوگیری میکند. دستگاه دوخت یا همان دستگاه پرس پلاستیک، در مدلهای مختلف از جمله دستگاه دوخت دستی، ریلی و پدالی تولید و ساخته می شود. از دستگاه دوخت پلاستیک برای بسته بندی مواد غذایی مختلفی می توان استفاده کرد؛ از جمله:
- محصولات خشک: مانند حبوبات، غلات، آجیل و خشکبار.
- محصولات نیمه خشک: مانند میوه های خشک، کشمش، خرما و سبزیجات خشک.
- محصولات یخ زده: مانند گوشت و مرغ یخ زده و سبزیجات یخ زده.
- محصولات تازه: مانند میوه و سبزیجات تازه، نان و محصولات نانوایی.
دستگاه پرکن پودری بسته بندی مواد غذایی
معمولا برای بسته بندی محصولات پودری مانند ادویه جات، آرد گندم، شکر و نمک، پودر کاکائو و قهوه و ... از دستگاه پرکن پودری استفاده می شود. از جمله مزایای استفاده از دستگاه پرکن پودری می توان به دقت بالا، سرعت عمل زیاد، بهداشتی و ایمن بودن بسته بندی و ... اشاره کرد. دستگاه پرکن پودری در صنایع دارویی و صنایع شیمیایی نیز کاربرد دارد.
شرکتهای سازنده دستگاههای بسته بندی مواد غذایی
در بازار داخلی و جهانی، شرکتهای متعددی به تولید دستگاه بسته بندی مواد غذایی مشغول هستند. شرکتهای سازنده دستگاههای بسته بندی مواد غذایی با بهرهگیری از تکنولوژیهای پیشرفته و استانداردهای بینالمللی، محصولاتی با کیفیت و کارآمد عرضه میکنند. انتخاب دستگاه مناسب از این شرکتها میتواند به بهبود فرآیند تولید و افزایش بهرهوری کمک کند. در ایران شرکت بسته بندی مواد غذایی زیادی مشغول به فعالیت هستند تا بتوانند محصولاتی با کیفیت و با بسته بندی استاندارد به مشتریان ارائه کنند. از جمله شرکتهای بسته بندی مواد غذایی محبوب در ایران می توان به شرکت زبر زعفران، شرکت خشکبار 110، شرکت تعاونی تولیدی آسان گوار، شرکت بسته بندی خشکپاک، شرکت محصولات غذایی اسطوره، شرکت ممتاز کوثر و ... اشاره کرد.
قیمت دستگاه بسته بندی مواد غذایی
قیمت دستگاههای بسته بندی مواد غذایی بسته به نوع و کارایی آنها متفاوت است. عواملی مانند نوع و شکل محصولات، جنس بسته ها، ظرفیت تولید، تکنولوژی استفاده شده، میزان دقت مورد نیاز در وزن بسته ها، حجم و وزن هر بسته، عملکرد دستگاه (دستی یا اتومات بودن) و برند دستگاه میتوانند بر قیمت آن تأثیرگذار باشند. برای مثال، قیمت دستگاههای بسته بندی مواد غذایی خانگی معمولاً کمتر از دستگاههای صنعتی است و برای بسته بندی در منزل مناسب هستند.
بسته بندی مواد غذایی در منزل
بسته بندی محصولات و مواد غذایی در خانه یکی از کسب و کارهای خانگی پرطرفدار است که بدون نیاز به خرید یا اجاره مکان خاصی می توانید فرایند بسته بندی را در منزل خود انجام دهید. قیمت دستگاه بسته بندی مواد غذایی خانگی معمولا کمتر از دستگاه های صنعتی است. چون دستگاههای بسته بندی مواد غذایی خانگی معمولا کوچکتر و ساده تر هستند و برای بسته بندی محصولات کمتری ساخته شده اند. معمولا قیمت دستگاه بسته بندی مواد غذایی خانگی بر اساس نوع دستگاه، حجم، اندازه، نوع بسته بندی، نوع محصول بسته بندی و ... تعیین می شود.
راهاندازی کارگاه بسته بندی مواد غذایی
برای راهاندازی یک کارگاه بسته بندی مواد غذایی، مراحل مختلفی باید طی شود. ابتدا باید مجوزهای لازم برای بسته بندی مواد غذایی از مراجع ذیصلاح دریافت شود. سپس باید تجهیزات و ماشین آلات مناسب تهیه شود و در نهایت فرآیند بسته بندی آغاز شود. با توجه به افزایش تقاضا برای محصولات بسته بندی شده، درآمد بسته بندی مواد غذایی میتواند بسیار قابل توجه باشد.
جهت خرید تجهیزات صنعتی و خانگی از جمله دستگاه بسته بندی مواد غذایی، انواع آگهیهای موجود در وبسایتهای معتبر را بررسی کنید تا بهترین دستگاه صنعتی موردنظر خود را انتخاب کنید. این امکان برای فروشندگان صنایع مختلف از جمله صنایع چاپ و بستهبندی، صنایع غذایی، دارویی، آرایشی و بهداشتی، پلاستیک، معدن، راه و ساختمان و... فراهم است تا با درج آگهی فروش محصولات و ماشینآلات دست دوم یا نو خود با خریداران ارتباط برقرار کرده و محصولات خود را به فروش برسانند.