معرفی و بررسی کاربردهای دستگاه هموژنایزر
دستگاه هموژنایزر بیشتر جنبه آزمایشگاهی و صنعتی دارد و برای تولید انواع اولسیونها، سوسپانسیون و همگنسازی محصولاتی مانند بافت، گیاه، غذا و خاک استفاده میشود. عمل همگنسازی به روشهای مختلفی انجام و باعث میشود دو محلول ناهمگن با هم حل شوند و در مقیاس نانومتر در کنار یکدیگر قرار گیرند.
دستگاه هموژنایزر به صورت فیزیکی هر نوع مادهای را به اندازههای کوچک و یکنواخت تبدیل میکند. بهتر است بدانید که استفاده از این دستگاه امکان آلودگی زیست محیطی کمتر، احتمال نشر بیماری پایینتر و صدای کمتر و سرعت بالاتر را به همراه دارد.
کاربرد دستگاه هموژنایزر
هموژنایزر کاربرد وسیعی در زمینههای تحقیقاتی و علمی مانند پزشکی، قانونی، میکروبیولوژی، بیوتکنولوژی، دامپزشکی، شیمی، زمینشناسی، فلزشناسی، زیست بومشناسی، کنترل غذا و نوشیدنی، داروسازی و تغذیه دارد. علاوه بر این موارد، برای همگنسازی و خرد کردن موادی مانند خاک، مواد غذایی، گیاهان و اجزای بدن موجودات مانند مانند استخوان و دندان و مو، خون و قارچ، باکتری و غیره استفاده میشود.
از اصلیترین کاربرد دستگاه هموژنایزر میتوان شیر و یکنواخت کردن پراکندگی چربی در بخش مایع اشاره داشت. از سایر کاربردهای این دستگاه در صنایع مختلف میتوان موارد زیر را برشمرد:
● صنایع دارویی شامل تولید انواع پماد و محصولات پوستی
● صنایع شیمیایی شامل تولید انواع شوینده، چسب، رنگ و مواد ضدعفونیکننده
● صنایع غذایی شامل تولید انواع سسها، آبمیوه و نوشیدنیها
● صنایع آرایشی شامل تولید انواع کرم، شامپو، نرمکننده و خمیر دندان
در فرآیند تولید لبنیات با همگن سازی شیر با فشار مواد ماکرومولکولی شیر توزیع میشود و باعث یکنواخت سازی خواص شیر میشود که بر طعم آن تاثیر خوبی میگذارد و چربی آن شناور نخواهد شد.
انواع دستگاه هموژنایزر
دستگاه هموژنایزر مواد مختلف را به فرم سوسپانسیون و امولسیون ترکیب میکند و در تولید محصولاتی مانند رنگ، مرکب، فرآوردههای لبنی، کرم آرایشی بهداشتی، سم و کود شیمیایی استفاده میشود. دستگاه هموژنایزر در انواع مختلف است که عبارتند از:
هموژنایزر روتور استاتور
هموژنایزر روتور استاتور وظیفه فرآیند شکستن و ریز کردن ذرات دارد به خاطر سرعت سریع برخورد مواد با پراهای ثابت و همچنین حرکت سریع در لایههای ثابت و متحرک اتفاق میافتد. سرعت چرخش زیاد و فاصله کم استاتور و روتور باعث تنش برشی شدید میشود و سرعت حرکت مایع و مخلوط افزایش مییابد. بالا رفتن سرعت سیال باعث میکرونیزه شدن و همسان شدن سریع ذرهها درون محلول و مخلوط شدن آن میشود.
میکسر Ultrasonic
هموژنایزر التراسونیک با ایجاد امواج شدید فرا صوتی و امواج فشاری مکانیکی باعث ایجاد جریان در مایع میشود. رشد و یکی شدن این حبابها و در نهایت ترکیدن آنها حرارت شدیدی را ایجاد میکند به این پدیده کاویتاسیون گفته میشود. انفجار حباب تولید موج ضربهای باعث شکستن پیوند کووالانسی میشود، این فرآیند منجر به حرکت مایع با سرعتی حدود 420 کیلومتر در ساعت موجب افزایش دمای نقطهای به حدود 4500 درجه سانتی گراد در ابعاد میکروسکوپی میشود.
هموژنایزر بید-میل، یا آسیاب ساچمه ای
هموژنایزر بید میل یک دستگاه صنعتی برای خرد کردن کامل اجزای یک مخلوط مانند رنگدانه است. آسیاب و میکسر در صنعت رنگ استفاده میشود و نوع همگن ساز، ذرات ریز طی غلتش مکانیکی و حرکت گوی در اثر فشار و اصطکاک به اندازههای بسیار کوچک تبدیل میکند. تمامی مدلهای هموژنایزر بید میل بر اساس سایش، فشار و اصطکاک بین گوی کار میکند. این محصول قیمت بسیار بالایی دارد که به خاطر اصطکاک بالا گران قیمت است. این دستگاه نسبت به هموژنایزر روتور استاتور خروجی و دبی کمتری دارد. به همین دلیل در صنعت رنگسازی کاربرد دارد و به سمت استفاده از هموژنایزر اینلاین و سیر کوله کردن مواد حرکت میکند.
مزایای استفاده از دستگاه هموژنایزر
دستگاه هموژنایزر یک دستگاه کارآمد و مفید است و به عنوان یک سیستم یکنواخت کننده عمل میکند. این دستگاه سیستم خرد، میکس و همگنسازی مواد مایع و جامد را انجام میدهد و در مراکز تحقیقاتی و آزمایشگاهها مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین قابل ذکر است که دستگاه هموژنایزر مواد مایع و جامد را به صورت فیزیکی به اندازههای کوچک و یکنواخت تبدیل میکند و بیشتر در دامداریها، صنایع داروسازی، غذایی، بهداشتی و غیره کاربرد دارد. با استفاده از روشهای مکانیکی و پرسههای همگنسازی میتوان به یکنواخت کردن نمونهها کمک کرد.
فرایند دستگاه هموژنایزر برای میکس و همگنسازی مواد مایع و جامد استفاده میشود و این دستگاه با مخلوط شدن دو ماده و تشکیل امولسیون یکنواختسازی شده که از لحاظ جنس، اندازه و سایز ایدهآل است. از مزایای دستگاه هموژنایزر میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
● ارائه بالاترین کیفیت
● جلوگیری از آلودگی زیست محیطی
● احتمال نشر پایین محیطی
● ایجاد سرو صدای کمت
● سرعت عملکرد بالا
● صرفهجویی در زمان
بخشهای مختلف دستگاه هموژنایزر
دستگاه هموژنایزر یکی از تجهیزات آزمایشگاهی است و برای همگنسازی و خرد کردن بازه گسترده از مواد مایع و جامد به کار میرود. این دستگاه به صورت فیزیکی مواد مورد نظر را به اندازههای کوچک و یکنواخت تبدیل میکند. استفاده از دستگاه هموژنایزر باعث تولید نمونههای با کیفیتتر با امکان آلودگی زیست محیطی کمتر، احتمال نشر بیماری کمتر، سرو صدای کمتر و سرعت بالاتر میشود. از بخشهای اصلی دستگاه هموژنایزر میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
● ارائه بدنه اصلی دستگاه
● ظرف مخصوص نمونه که از ابعاد و جنسهای متنوع تشکیل شده (معمولا از جنس فولاد ضد زنگ Stainless Steel و تفلون PTFE)
● ظرف گوی فلزی با اندازههای مختلف
از ویژگیهای دستگاه هموژنایزر میتوان به موارد زیر اشاره داشت که عبارتند از:
● ساخت دستگاه هموژنایزر با ارائه دو قسمت مجزا برای شیر و سایر مایعات
● طراحی و ساخت دستگاه براساس فناوریهای نوین در ظرفیتهای متنوع
● امکان تنظیم و کاربری دستگاه در دو نوع دستی یا اتوماتیک
● مجهز به پمپی هموژناسیون قدرتمند برای انتقال و جابجایی شیر
● دارای بدنهای از جنس ورقهای ضد زنگ و خوردگی استیل 316
● سرعت عمل و بازدهی بالای دستگاه برای هموژناسیون کردن دستگاه
● مجهز بودن دستگاه به دو عدد فلکه تنظیم غلظت شیر
● یک سال گارانتی به همراه 10 سال خدمات پس از فروش
قیمت دستگاه هموژنایزر
دستگاه هموژنایزر در زمینههای تحقیقاتی و علمی از جمله پزشکی، میکروبیولوژی، بیوتکنولوژی، دامپزشکی، شیمی، زمین شناسی، فلزشناسی، زیست بوم شناسی، کنترل غذا و نوشیدنی، داروسازی و تغذیه مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین از دستگاه هموژنایزر برای همگنسازی و خرد کردن مواد همچون خاک، گیاهان، مواد غذایی، اجزای بدن موجودات مانند استخوان و دندان و مو، خون و قارچ، باکتری غیره استفاده می شود. قدیمیترین کاربرد دستگاه هموژنایزر یکنواختکردن چربی در بخش مایع است. هموژنایزر باعث اختلاط دو فاز امتزاج ناپذیر و پراکندگی یکنواخت میشود. یکی از مهمترین نکات در خرید دستگاه هموژنایزر توجه به قیمت آن است. قیمت دستگاه هموژنایزر به عوامل مختلفی بستگی دارد که میتوان به میزان تولید، سایز محصول، ویسکوزیته، جنس مواد مورد استفاده، کیفیت و دقت ساخت و غیره اشاره کرد.