سیستم مه پاش گاوداری که با عنوان دستگاه رطوبت ساز نیز شناخته می شود، برای تولید رطوبت و خنک کردن محیط هایی مانند گاوداری، مرغداری، دامداری، سالن های گلخانه ای، کافی شاپ ها، رستوران ها و ... است. این دستگاه همانند کولر دامداری جزو تجهیزات سیستم سرمایش دامداری محسوب شده و با تبدیل قطرات آب به ذرات پودری مانند ریز آب، گاوداری را مرطوب نگه می دارد. در واقع وقتیکه ذرات آب در هوا پخش می شوند، به سرعت گرمای محیط را دریافت کرده و سپس تبخیر می شوند. به این صورت، رطوبت محیط افزایش پیدا می کند. همچنین دمای محیط گاوداری کاهش پیدا کرده و درنتیجه هوایی مطبوع و خنک توسط سیستم مه پاش ایجاد می شود که کمک زیادی به بهبود شرایط نگهداری گاوها می کند.
انواع مه پاش دامداری
پیش از خرید مه پاش برای گاوداری خود، باید با انواع دستگاه رطوبت ساز آشنا شده تا بتوانید بهترین و مناسب ترین گزینه منطبق با نیازهای خود را خریداری کنید. مه پاش گاوداری به چند دسته تقسیم می شوند؛ از جمله: مه پاش دیسکی، مه پاش نازلی، مه پاش پرسی، مه پاش فیتینگی، مه پاش با لوله گالوانیزه و مه پاش با لوله سفید یا لوله سبز.
مه پاش دیسکی (مه پاش پروانه ای)
یکی از محبوب ترین دستگاه های رطوبت ساز میان دامداران، مه پاش دیسکی یا پروانه ای است. این مه پاش کوچک، به راحتی نصب و راه اندازه می شود و نحوه عملکرد آن به این صورت است که قطرات آب با کمک فن پروانه ای که با سرعت زیادی در حال چرخیدن است، به ذرات ریز پودر مانند تبدیل می شوند و فضا را مرطوب می کنند. همچنین مه پاش دیسکی دارای یک مخزن است که برای ضدعفونی کردن گاوداری در آن سم ضدعفونی کننده می توان ریخت و محیط را پاکسازی کرد. علاوه بر موارد ذکر شده، مه پاش پروانه ای دارای ترموستاتی است که به صورت اتوماتیک دما و رطوبت محیط را کنترل می کند.
مه پاش نازلی
این نوع مه پاش گاوداری، آب را با پمپ فشار بسیار قوی به پشت نازل ها منتقل کرده و از سوراخ های نازل عبور می دهد. سپس ذرات آب بسیار ریزی تولید شده و باعث افزایش رطوبت محیط گاوداری می شود. نکته قابل توجه هنگام خرید مه پاش نازلی این است که از آنجایی که اکثر گاوداری ها از آب چاه استفاده می کنند، ممکن است منافذ نازل های این دستگاه مسدود شوند؛ به همین علت برای جلوگیری از رسوب گرفتگی، پیشنهاد می شود برای سیستم مه پاش نازلی، فیلتر تصفیه آب هم به صورت جداگانه خریداری کنید.
مه پاش پرسی
این نوع مه پاش دارای پرسهایی است که آب را به صورت پراکنده در محیط گاوداری پخش می کنند. این پرسها قابلیت تنظیم شدت و مساحت پراکندگی آب را دارند و برای گاوداریهایی که نیاز به پوشش گستردهتری دارند، مناسب هستند. در سیستم مه پاشی پرسی، از شیلنگهای فشار قوی برای انتقال آب به نازل ها استفاده شده و نازلها توسط رابطها یا اتصالاتی فلزی روی این شیلنگ ها بسته میشوند. این رابطها از نوع فولاد معمولی هستند و ممکن است دچار خوردگی و زنگزدگی شوند و اگر از آنها به صورت درستی نگهداری نشود، کارکرد مه پاش پرسی دچار اختلال می شود.
مه پاش فیتینگی
مه پاش فیتینگی یکی از انواع مه پاش گاوداری است که با استفاده از اتصالات فیتینگی که به لولههای آب متصل می شوند، آب را به صورت پراکنده در محیط گاوداری پخش می کنند. مه پاش فیتینگی به دلیل قابلیت تنظیم آبپاشی و نصب دائمی، برای گاوداریهای صنعتی و بزرگ مناسب است.
مه پاش با لوله گالوانیزه
مه پاش با لوله گالوانیزه یکی از انواع مه پاش گاوداری است که آب را از طریق لولههای گالوانیزه پخش می کند. این لولهها مقاوم در برابر زنگ زدگی و خوردگی هستند و برای گاوداریهایی که با شرایط آب و هوایی سختی مواجه هستند، مناسب هستند. نازلها در فواصل معینی بر روی این لوله ها توسط اتصالات گالوانیزه بسته شده و عملیات خنک سازی و رطوبت سازی انجام میشود. مه پاش با لوله گالوانیزه به دلیل مقاومت در برابر زنگ زدگی و خوردگی، برای گاوداریهایی که در مناطق با آب و هوای سخت قرار دارند، توصیه می شود.
مه پاش با لوله سفید یا لوله سبز
نحوه عملکرد مه پاش با لوله لوله سفید یا سبز، به این صورت است که با تبدیل های برنجی نازل مه پاش به لوله سفید نصب می شود. از آنجایی که فشار کاری این لوله ها زیاد نیست، استفاده از این نوع مه پاش باعث کاهش کیفیت رطوبت سازی شده و درنتیجه باعث خیس شدن گاو و بسترش می شود. با اینکه مقاومت به خوردگی این مه پاش بالاست اما در کل راندمان پایینی دارد.
مزایای دستگاه رطوبت ساز در گاوداری
استفاده از دستگاه مه پاش یا همان رطوبت ساز در محیط های دامداری مانند گاوداری، مزیت های گوناگونی دارد که در ادامه به برخی از آنها اشاره شده است.
- افزایش رطوبت محیط
- کاهش دمای محیط گاوداری و از بین رفتن استرس دمایی گاوها
- از بین رفتن بوی بد محیط گاوداری
- افزایش سرعت رشد گاوها
- افزایش شیردهی گاوها به علت بهبود شرایط محیط و استفاده بهینه تر از دستگاه شیردوش گاو
- بهتر شدن تمیزی و بهداشت گاوداری
- کاهش گرد و خاک هوا
- عدم ورود حشرات به گاوداری
قیمت مه پاش گاوداری
عوامل مختلفی بر قیمت دستگاه رطوبت ساز یا مه پاش دامداری تاثیرگذارند که در ادامه به برخی از این عوامل پرداخته شده است.
- نوع دستگاه مه پاش
- برند دستگاه
- ابعاد سیستم مه پاش
- کیفیت ساخت
- ویژگی های فنی مانند تنظیم فشار آب، زمانبندی خودکار، قابلیت کنترل از راه دور و ...
- تکنولوژی و نوآوری به کار برده شده در دستگاه
- محل تولید و توزیع
درنتیجه پیش از خرید دستگاه رطوبت ساز گاوداری، قیمت مه پاش را مدنظر قرار دهید. همچنین اگر به دنبال خرید مه پاش دست دوم هستید، از سلامت و عملکرد صحیح دستگاه اطمینان حاصل کنید؛ چراکه اگرچه قیمت مه پاش گاوداری دست دوم کمتر از یک سیستم جدید است اما به خاطر کمتر بودن قیمت، نباید از کیفیت دستگاه چشم پوشی کنید. درنهایت برای خرید ماشین آلات صنعتی در صنعت دامداری مانند رطوبت ساز به نیاز و بودجه خود دقت کنید و حتما به ابعاد محیط گاوداری، دمای محیط گاوداری، ارتفاع محل نصب مه پاش، رطوبت محل و ... توجه کنید تا بهترین مه پاش گاوداری را منطبق با کاربرد موردنیازتان تهیه کنید.